duminică, 19 mai 2013

Dreptate pentru tatal meu

                                                                                             

Oamenii sunt mai mereu inclinati sa creada raul despre ceilalti. Ca mecanism psihologic, aceasta tendinta reprezinta probabil o modalitate de valorizare a propriei persoane. Cu cat accentuam aspectele negative ale celor de langa noi, cu atat se estompeaza propriile greseli sau lipsuri. Iar daca intamplarea face sa nici nu detinem suficiente informatii despre cei pe care cu atata usurinta ii judecam, exista toate sansele sa ii etichetam automat drept personaje negative.

Tatal meu a respectat intotdeauna cu sfintenie conceptul de “dreptate”. Mai mult, si-a facut de timpuriu un crez din a lupta cu toata puterea pentru o lume bazata pe acest concept. Dincolo de relatia armonioasa tata-fiica, privind in urma la anii pe care el i-a petrecut construind intr-un domeniu in care a crezut din tot sufletul – acela al apararii drepturilor omului – gasesc un om care structural este inclinat sa ii ajute pe cei din jurul sau, sa lase o amprenta pozitiva prin ceea ce intreprinde.

Parintii nu ni-i alegem si vine un moment in evolutia noastra cand, detasandu-ne putin de relatia pe care o avem cu cei care ne-au dat viata, le putem analiza obiectiv realizarile si esecurile. Tatal meu a facut desigur greseli. Nu discut aici despre dosarul in urma caruia a fost aberant si nejustificat condamnat la ispasirea unei pedepse de sapte ani de inchisoare cu executare. In paranteza fie spus, exista criminali care beneficiaza de o mai mare clementa. Spuneam deci, ca orice om, tatal meu a facut  cu siguranta greseli. Dar a facut si extrem de multe lucruri bune, multe dintre acestea pentru oameni care, din pacate, i-au intors spatele atunci cand nu au mai putut avea nici un beneficiu datorita lui. Probabil ca asta e viata si asa este lumea, desi aici sper sa ma insel. Ceea ce admir insa nespus la omul caruia ii spun “tata”, este faptul ca in ciuda imenselor lovituri si dezamagiri suferite, si-a pastrat principiile, valorile, demnitatea si, in mod incredibil, dorinta de a aduce bucurie si de a face bine celor din jurul sau.

Din pacate, vestile si informatiile negative circula mult mai repede decat celelalte, iar realizarile tatalui meu s-au pierdut, se pare - din punctul de vedere al opiniei publice - in negura timpului, sau, mai grav, nu au existat vreodata. Este desigur mai usor sa desfiintezi un om sau o constructie decat sa incerci sa afli adevarul.

Cred ca libertatatea de opinie este un drept de pret si, in spiritul acesteia, atunci cand judecam un om, trebuie sa o facem, pe cat posibil, in cunostinta de cauza. De aceea, astazi, as vrea sa lansez o invitatie catre toti cei care il cunosc sau au lucrat cu tatal meu, sa-si aminteasca cine este cu adevarat Marius Petcu si sa incerce sa analizeze obiectiv daca imaginea promovata continuu de unele mass-media este justificata. Este un demers de bun-simt, care ar trebui intreprins in orice alta situatie si despre oricine altcineva am discuta.

In rest, fie ca dreptatea sa isi spuna cuvantul.
                                                                                                         Ana-Maria Petcu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu